Lokaal9 logo
Te zien in Dudok Arnhem van 8 maart tot 25 maart 2008

Welkom bij Werken van Hans Marcelis

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcelis wint

'Zomer in Sonsbeek'

 

 

Nu te zien op Radio en Televisie Arnhem van 5 oktober tot 8 oktober 2010. Productie Thomas Meijer en Kor Raaijen.

Interview naar aanleiding van het winnen van "Zomer in Sonsbeek". TV frequentie 256 MHZ op het Analoge kanaal van UPC te Arnhem en hier op You Tube.

 

Hans Marcelis met 'Vanuit Sonsbeek'. Foto: Marina Popova.


De Gelderlander 13 September 2010

ARNHEM - Met zijn schilderij 'Vanuit Sonsbeek' heeft Hans Marcelis (48) De Gelderlander kunstwedstrijd Zomer in Sonsbeek gewonnen.

De Arnhemmer nam de geldprijs van 250 euro afgelopen zaterdag in de Witte Villa in ontvangst.

De jury prees het werk van Marcelis met de warme, zomerse kleuren vanwege het verrassende perspectief van waaruit het is gemaakt. Jurylid en beheerder van het park Jeroen Glissenaar zag in de benen de benen van de Lazy King. Het katachtige beeld kijkt volgens hem uit op de twee beeldbepalende kantoortorens bij het station. "De torens pasten eerst niet bij mijn visuele beleving van het park. Nu zijn ze in het beeld ingesleten."

Volgens de jury, voorgezeten door dichteres Petra Else Jekel, verdient 'Vanuit Sonsbeek' een plekje in het collectieve geheugen van de Arnhemmers.

Eervolle vermeldingingen gingen uit naar het schilderij 'Lente' van Linda Bouwman en naar het gedicht 'Mergpijpjeskoeien' van Marjolein Kats.

Tot en met 18 september zijn de genomineerde kunstwerken ten toon gesteld in de Witte Villa te Arnhem.

In het dossier 'Zomer in Sonsbeek' op de site van de Gelderlander staat het complete juryrapport.

Een gedeelte van het juryrapport: "(...)

Winnaar is geworden Hans Marcelis, met zijn schilderij vol gloeiende zomerzon en diverse, sterke herkenningstekens die direct Sonsbeek aan de rand van de stad Arnhem in de herinnering roepen. Stad en park ontmoeten elkaar bij deze kunstenaar in het blikveld vanaf de weide naast Van Heeckeren, in een onderonsje tussen de twee nieuwe horizonherkenningspunten die het profiel van hedendaags Arnhem vormen, de park- en rijntoren boven het nog in aanbouw zijnde, vernieuwde station, en de twee ogen van de zonnende zomergast langs wiens benen we opkijken richting einder. Enkele juryleden hebben hier een speciale visie op: zij zien in de benen de achterpoten van het kunstwerk Lazy King. Deze als koning verklede kat kijkt naar de twee kantoorflats waar veel parkbezoekers na oplevering toch wel wat moeite mee hadden. Voor jurylid Jeroen Glissenaar bijvoorbeeld, heeft het ook een paar jaar geduurd voordat hij de torens helemaal geaccepteerd had. Hij vond ze eerst niet bij het park passen, maar nu zijn ze onderdeel van zijn visuele beleving geworden. "Het is in het beeld ingesleten," legt hij uit. "Op een gegeven moment krijgt het een plekje." De jury denkt dat dit sterke, sprekende beeld zeker een plekje in het collectieve geheugen van de Arnhemmers verdient en roept het uit tot winnaar van de wedstrijd 'Zomer in Sonsbeek'. (...)"

Presentatie van Hans Marcelis voorafgaand aan prijsuitreiking:

Arnhem 27 juli 2010 De Gelderlander

Het schilderij "Vanuit Sonsbeek" is gekozen door de redactie van De Gelderlander tot weekwinnaar van de Prijswedstrijd Zomer in Sonsbeek. De Ode aan Sonsbeek wordt georganiseerd door De Gelderlander en op 11 september zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt in de Witte Villa te Sonsbeek. De werken komen aansluitend in de week van 11 september tot 18 september 2010 te hangen in de Witte Villa.

afm: 0,75m x 1,15 meter

Lijnzaadolie en pigment op linnen 2007

Vanuit Sonsbeek

Klik hier voor het artikel

In de maanden juli en augustus publiceert De Gelderlander iedere week een winnend kunstwerk in de krant. De maker krijgt dan ook een interview.

Deelnemers kunnen een afbeelding van hun creatie inzenden naar: zomerinsonsbeek@gelderlander.nl

Iedere week wordt een selectie van de inzendingen van de week en de beste inzending op deze plek bekendgemaakt.

Tussen 28 augustus en 8 september kunnen lezers via de website van De Gelderlander hun stem uitbrengen.

Van de weekwinnaars kiest een deskundige jury de uiteindelijke winnaar.

Op 11 september wordt de eindwinnaar tussen 17.00 en 19.00 bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Villa Sonsbeek. Er wordt dan een jurywinnaar en een publiekswinnaar gehuldigd.

De jurywinnaar wint een geldprijs van 250 euro en krijgt een speciale productie in De Gelderlander.

Het werk "Vanuit Sonsbeek"is gemaakt in het kader van de Expositie Happy2gether in Hotel Haarhuis te Arnhem in 2007.

Uit de toelichting van de expositie

"(...) De menselijke maat als uitgangspunt om te overleven. Hans Marcelis weet het wel. De lange benen van een zonnende man of vrouw in het gras of het zand, en de stationsflats verweg, uitgevoerd in cactusgroen en begroeid met levermossen, organische vormen. Neem afstand, geniet van de zon en laat de natuur de rest doen. Als ze niet onderhouden, geschilderd, drooggehouden en worden schoongemaakt, vervallen ze vanzelf tot ongedifferentieerde zwammen. (...)"

 

Ik heb in 2009 meegedaan met de voorselectie van Volkskrant NPS Amateurkunstenaars prijs Het Vierkante Ei 2009. Ik kan jullie melden dat ik door de voorselectie heen ben gekomen. Helaas hoorde ik niet tot de winnaars.

Cuba Prisión Perpetua

Cuba Levenslang Gevangen

afm: 1,11 x 1,31 meter

Olieverf op houten maquette 2006


HansMarcelis heeft een video met jou gedeeld op YouTube:

Een filmpje op You Tube met mijn werken 2008, begin 2009.
Groet Hans Marcelis


Werken 2008 Hans Marcelis

Werken 2008/2009 Hans Marcelis


Expositie in Dudok. Hans Marcelis is een van de kunstenaars van Lokaal9.


Ter gelegenheid van het Lezersbal 2008 beschilderden Domeincursisten van Jan Meijering de zuilen van Dudok in fin-de-siecle-sfeer. De groep schilders, bekend onder de naam lokaal9, verbeeldde een enerverende liefdesjacht op fatale vrouwen. De mannelijke muze Jack en de vrouwelijke muze Laura stonden model voor de diverse houdingen.
De blikken van de argeloze jagers worden gevangen door de bevallige poses en pronte borst- en bilpartijen van de femmes fatales. Ook de gasten van Dudok kunnen verstrikt raken in de netten van lustig krullend haar die zijn gespannen in Dudoks zuilenbos.
De deelnemende kunstenaars van lokaal9 zijn: Mariel van der Bilt, Han Doornebosch, Nathalie Giezen, Margreet Hoepel, René Holslag, Anke Janssen-Groesbeek, Wendy Lankhorst, Hans Marcelis, Jan Provoost, Yana van Tienen, Mariëtte Voets, Janny van Vorselen en Walter van Wingerden.


Te zien van 8 maart t.e.m. 25 maart in Café Brasserie Dudok, Arnhem